maandag 9 september 2013

De Belgische veldkeuken model 1933


Enkele weken geleden kwamen wij in contact met iemand uit West-Vlaanderen die ons vertelde dat hij nog een Duitse WOI veldkeuken wist staan.

Uiteraard was onze interesse gewekt en na enkele e-mails en foto’s later werd het duidelijk dat deze persoon het wel degelijk had over een veldkeuken maar niet over een Duits type, maar over een Belgische veldkeuken.

Zoals sommige wel weten zijn er geen Belgische veldkeukens bekend die WOII hebben overleeft.
Men ziet nog wel eens op duitse foto's aan het oostfront Belgische veldkeukens en hierbij blijft het dan ook. Het lijkt erop dat ze van de aardbodem zijn verdwenen.

Spijtig genoeg heeft deze keuken al zijn jaren sinds WOII in de grond doorgebracht onder een schuur en dit is er goed aan te zien.


De keuken die zeer sterkt lijkt op de allereerste productie Belgische veldkeukens model 1915 is eigenlijk een model 1933. De grote ketel op het wrak ontbreekt evenals de koffieketel van 90 liter die vooraan op de dissel is geplaatst. Het interessante aan deze keuken is de voorziene grote ketel die van Duitse makelij is. Dit versterkt onze hypothese dat de eerste Belgische veldkeukens exacte kopie├źn waren van de buitgemaakte Duitse veldkeukens in 1914 ( zie blog ). De afmetingen zijn eveneens identiek als de Duitse.
 
Bedoeling is dat we deze keuken op termijn in zijn vroegere glorie gaan herstellen, zeker omdat dit het enigste gekende exemplaar is.
 
De planning hiervoor is zeker niet vroeger dan 2015.
 
Hierbij nog enkele beelden van een veldkeuken model 1933.
 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten