vrijdag 19 juli 2013

Project: Duitse veldkeuken

Vorig jaar hebben wij een Duitse veldkeuken weten te bemachtigen.
De Duitse veldkeuken is een model dat men heeft geproduceerd van voor WOI tot het einde van WOII met enkel een paar kleine veranderingen aan het model.

De Duitse veldkeuken of soms ook 'gulaschkanone' genoemd bestaat uit twee delen:
De eigenlijke keuken die als aanhanger aan de 'vorderwagen' hangt. De 'vorderwagen' is het voorste rijtuig waar de menner opzit en de paarden op zijn ingespannen.Waarom zijn wij eigenlijk geïnteresseerd in Duitse veldkeukens?

In 1914 waren de eerste rollende veldkeukens die in gebruik waren bij het Belgische Leger buitgemaakte Duitse veldkeukens. Meer info hierover verder op onze blog
Enigste probleem met onze keuken was dat deze letterlijk doorzeefd was met kogels. Het chassis was vervrongen en alle ketels waren doorgeroest of lekgeschoten. Volgens de vorige eigenaar kwam deze keuken van bij een schroothandelaar in Normandi├ź.
Na een vermoeiende restauratie die vrij omslachtig was vanwege de enorme gaten en vervormingen van het plaatwerk is de keuken voor 90% klaar. Voor deze keuken moeten we enkel nog de ketels onderhanden nemen zodat we er terug maaltijden op kunnen bereiden.

Binnenkort dus ergens te bezichtigen ten velde!

 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten