maandag 24 juni 2013

De Belgische veldkeuken


Bij de aanvang van de oorlog op 4 augustus 1914 kon het Belgische leger dat in volle reorganisatie was niet beschikken over rollende veldkeukens. Er werd meestal getraind op militair domein waar alle voorzieningen waren inzake voedselbereiding voor de logerende troepen.

Voor 1914 was er dus niets voorzien op grote schaal voor bereiding van voeding voor de troepen op het terrein.

In het boekje 'Memento du fantassin Belge' (uitgegeven tussen 1910 en 1914) staat er wel een beschrijving van hoe men op het terrein voedsel kon bereiden in de gamellen van de soldaten.

Doch was dit zeker niet voldoende en bleef het maar op kleine schaal mogelijk om zo voeding te bereiden.
De Duitsers daarentegen hadden dit wel door en waren een van de eerste legers die gebruik maakten van rollende veldkeukens. Met de grote rollende Duitse veldkeuken was men instaat om voeding te bereiden voor 150 man. Dit systeem bestond uit een grote ketel van 200 liter om allerhande stoofpotten en soep in te bereiden en een kleinere ketel van 90 liter als koffieketel.
Een Duitse veldkeuken
 
Enkele weken na de Duitse inval slaagt het Belgische leger erin om minstens één Duitse veldkeuken buit te maken in Aalst.
In de 'Gazette van Aelst' uit 1964 staat dit verhaal in detail beschreven.
We vermoeden dat er meerdere van deze rollende veldkeukens zijn buitgemaakt in die eerste maanden van de oorlog. Dit denken we door verschillende foto's die opduiken in de toenmalige buitenlandse pers, telkens met andere eenheden rond buitgemaakte Duitse veldkeukens.
 
Een buitgemaakte Duitse veldkeuken in 1914, de soldaten rond deze keuken zijn belgische cavaleristen 'Jagers te paard' of 'Lansiers'.

2 opmerkingen:

  1. Beste,
    Kan u iets meer zeggen over deze foto? Zou dit de veldkeuken zijn, buitgemaakt in Dendermonde zoals beschreven in de Gazette van Aelst? Bij Cinematek hebben we recentelijk onze WO1 filmcollectie gedigitaliseerd en on-line geplaatst. Onder andere ook deze film: https://www.youtube.com/watch?v=PCbDWzCCKhg&list=PLZCm3ZUYUHvTcpxQ8JBcLjmEdCbRXqGS6

    BeantwoordenVerwijderen